LA RUTA DEL CISTER (DE PRENAFETA A POBLET)  Escrit per Cristina Gallego

Aquesta ruta transcorre a la comarca de la Conca de Barberà provincia de Tarragona. Es la comarca millor delimitada geogràficament, començant per l’est i seguint les agülles del rellotge , per l’Anoia, l’Alt Camp, el Baix Camp, el Priorat, les Garrigues , l’Urgell i la Segarra.

Gaudeix d’un clima mediterrani de transició entre la suavitat de les zones costaneres i la continentalitat de les àrees interiors, marcada per una amplitud tèrmica notable entre el dia i la nit, que la converteixen en una zona privilegiada per al conreu de la vinya i l’elaboració de vins i caves (antigament més coneguda pels seus aiguardents).  Presenta un mosaic de contrastos paisatgístics diferenciats, per una banda la Conca estricta (centre i sud de la comarca) envoltada per carenes muntanyoses i drenada pels rius Francolí i el seu afluent,  l’Anguera. D'altra banda, al nord de la comarca, trobem la Baixa Segarra és la zona sud de l’altiplà de la Segarra i presenta una orografia molt diferent. Finalment el nord-est de les muntanyes de Prades (sudoccidental de la comarca) amb un paisatge de muntanya mitjana, extensos altiplans amb boscos i barrancs profunds.


LA RUTA DEL CISTER
La Ruta del Cister uneix els monestirs de Santes Creus (Alt Camp), Poblet (la Conca de Barberà) i Vallbona de les Monges ( l’Urgell), que són els més emblemàtics d’aquest ordre, austers i monumentals. Aquesta ruta doncs ens permet gaudir d’un magnífic conjunt arquitectònic símbol de l’esplendor medieval de Catalunya. L’ordre del Cister és una branca de l’ordre benedictí , que neix al 1908 a Cistaux, la Borgonya i es va estendre a Europa al segle XII. L’objectiu d’aquests grans centres monàstics fundats pels grans sobirans catalans era estabilitzar l’economia i la població.
El traçat és circular i segueix el GR175 amb un total de 105 quilòmetres i un desnivell acumulat de pujada de 2.560mts. Nosaltres farem un tros del tram de Santes Creus a Poblet de 17,50 kms i un desnivell de 350 mts. i passarem per la vila de Montblanc (entrant pel Pont Vell i torre dels cinc cantons) pujant després a l’ermita de Sant Joan (situada als contraforts septentrionals de les muntanyes de Prades) , anirem a trobar el coll de la Bena i baixarem a Poblet.


RUTA PRENAFETA – MONTBLANC - SANT JOAN - POBLET
Sortim de Prenafeta (pedania de Montblanc) a les 8.30h i farem 6.83 kms i arribarem a Montblanc en una hora i mitja, o sigui a les 10h. Es un tram molt planer entremig de camps de cereals i vinyes i des de bon començament veiem com ens anem acostant a Montblanc, amb la seva Església con a estendard  de la Vila. Montblanc és la capital i centre comercial i industrial de la Conca de Barberà i té 7.456 hab. entre el nucli de la població i les pedanies. Fou fundat per Alfons I el febrer de 1163 i està situat a 350m. d’altitud. Es una de les ciutats medievals més destacades de la Catalunya Nova i la celebració de la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi ha esdevingut el gran aparador de Montblanc.
Entrem a Montblanc per el Pont Vell ( sobre les aigües del Francolí) i passem a l’interior de la muralla per el Portal de Sant Antoni amb la torre Baluard de Santa Ana. Anem a trobar l’Església de Santa Maria la Major (també anomenada la Catedral de la muntanya). Església gòtica amb una façana renaixentista construïda a sobre de la primitiva ermita gòtica. Sortim de Montblanc travessant de  nou la muralla i fent un tros urbà. Un pal indicador els diu que a l’esquerra tornem al GR ficant-nos ara al bosc i seguint un  corriol que s’enfila en direcció a ponent. Ja sota Sant Joan, es conflueix amb un camí i continuem pujant cap a l’esquerra a l’Ermita de Sant Joan (seguint marques blanques).


L’ERMITA DE SANT JOAN DE LA MUNTANYA (691 mts), construïda dins d’un penyal des d’on es veu tota la Conca de Barberà i les Serres del Tallat , Tossal Gros, Miramar i cingleres de la Pena. Si el dia es clar es veu al fons els Pirineus. En el segle XV visqué com a ermitana la princesa na Elionor d’Urgell, fugint dels pretendents al tro de la corona d’Aragó. Fou ermitana fins a la seva mort fent dura penitència a la Cova del Nialó, a uns metres de l’ermita i està enterrada a Poblet. Aquesta ermita està sent rehabilitada pels Ermitans de Sant Joan de la Muntanya des del 1993.
Baixem de l’ermita i anem a una pista , passem per l’ermita de la Santíssima Trinitat (hi ha una font per si es vol agafar aigua) i direcció Sud-Oest pugem al Coll de la Bena (entrem dins l’espai protegit del Paratge Natural de Poblet).
Al Coll de la Bena (683 mts.) hi ha una cruïlla de camins (baixem per unes escales de fusta) , es continua recte cap al Nord per dins del bosc i ja es tot baixada fins al Monestir de  Poblet, creuem la urbanització de les Masies de Poblet , amb cases i balnearis i sortim a la carretera de de l’Espluga de Francolí a Poblet (passem per la font de les tres aigües a l’esquerra).
Acabem a Poblet. Fi de l’etapa.